КМДА Київська міська державна адміністрація


4 квітня 2019

Цьогорічне фінансування програми «70/30%» збільшили у 1,5 рази

Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської депутати скоригували головний кошторис столиці та Програму економічного та соціального розвитку на 2019 рік. Зокрема, на реалізацію на умовах співфінансуванн (70/30%) енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва, в яких створені об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, а також у кооперативних будинках додано 60 млн грн. Таким чином загальний бюджет програми складає вже 160 млн грн. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він заявив, що зазначене фінансування дасть змогу виконати енергоефективні заходи у 130 житлових будинках.

«Ми бачимо значний попит на програму співфінансування. Кількість учасників із кожним роком збільшується і, відповідно, ми поступово збільшуємо обсяг фінансування програми», – зауважив Петро Пантелеєв.

Нагадаємо, за минулі роки на умовах співфінансування (70/30%) в київських багатоповерхівках реалізовано понад 300 енергоефективних проектів. Заходи з енергозбереження дозволяють досягти високих показників економії енергоресурсів та відповідно зменшити розмір комунальних платежів для мешканців.

«Енергозбереження на рівні всього будинку є найбільш ефективним, адже дає можливість зменшити плату за комунальні послуги у рази. Ми маємо сотні будинків, де на 40-50% вартість опалення нижча, ніж у сусідніх», – повідомив Петро Пантелеєв.

Нагадаємо, механізм співфінансування (70/30%) енергоефективних проектів у будинках ОСББ/ЖБК запроваджено у Києві ще у 2014 році. Згідно цього механізму 70% вартості робіт оплачує місто, а 30% – мешканці. 

За чотири роки з міського бюджету на енергомодернізацію житлових будинків киян із бюджету виділили 238 млн грн, а власники помешкань зі свого боку інвестували 122,7 млн грн. За рахунок програми у будинках встановлюють та реконструюють індивідуальні теплові пункти, утеплюють фасади, замінюють освітлення на енергоефективне, здійснюють заміну вхідних дверей та вікон у коридорах та інші.

Також із минулого року діє механізм проведення капітальних ремонтів на умовах співфінансування для будинків, де не створені ОСББ та ЖБК. Більш детально прочитати про програми співфінансування можна на нашому сайті.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.