КМДА Київська міська державна адміністрація


12 квітня 2019

Київ розглядає можливості застосування нових моделей енергосервісу – Дмитро Науменко

Київ розглядає можливості застосування нових моделей енергосервісу – Дмитро Науменко

Київ лідирує в Україні за кількостю укладених енергосервісних договорів (ЕСКО) для енергомодернізації бюджетних установ міста. Майже 160 ЕСКО-контрактів та більше ніж 3,5 млн євро залучених інвестиційних коштів - це результат роботи фахової команди, цілеспрямованість на результат та чітке розуміння можливостей і переваг ЕСКО-механізму. Про це заявив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко під час V Форуму енергоефективного партнерства 2019.

«Київ першим в Україні розпочав роботу по впровадженню ЕСКО-механізму  для енергомодернізації будівель. У 2015 році, коли була прийнята відповідна законодавча база, нами було докладено максимум зусиль для можливості реалізації таких проектів. Тоді ми зіштовхнулися з рядом проблемних питань, зокрема проблемно було залучити бізнес, який не вбачав у такому механізмі зацікавленості, була потреба внесення змін в законодавство тощо. Тому велася масштабна робота і з бізнесовими структурами, і з Держенергоефективності та депутатським корпусом, і безпосередньо всередині міських структур, які відповідають за даний напрямок роботи.  В результаті плідної співпраці всі сторони дійшли згоди і був підписаний перший ЕСКО-контракт, поступово кількість таких контрактів збільшувалась і, як наслідок злагоджених дій Київ нині займає лідерські позиції у цьому напрямку», - повідомив Дмитро Науменко  

Також він зазначив, що міська влада вбачає нові можливості у напрямку енергосервісу.

«Наразі ми вбачаємо, що є речі, яких ми не досягли, є можливості удосконалення та розвитку. Зокрема Київ надзвичайно зацікавлений у комплексній термомодернізації, яка дозволить продовжити термін експлуатації будівель до 30 років – для Києва це надзвичайно важливо, адже на сьогодні у Києві майже 1,5 тис будівель бюджетної сфери середній вік яких складає близько 50 років», - зазначив Дмитро Науменко.

Крім того, директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури інформував, що Київ шукає додаткові інструменти щоб зацікавити бізнес.

«На сьогодні у нас ще немає напрацьованої моделі, але ми маємо бажання, сильну, професійну команду для того, аби застосовувати нові, більш ефективні інструменти в ЕСКО-механізм. Плануємо звернути увагу на револьверні фонди, які дозволять навіть викупати ЕСКО-контракти.  Також вивчаємо можливість впровадження такої нової моделі, як ЕСКО-енергоменеджмент», - повідомив Дмитро Науменко.

Він зауважив, що досить цікавою є прибалтійська модель, коли ЕСКО-інвестор робить контракт, 2-3 роки він працює, верифікується його ефективність і він викупається фондом, тобто інвестор повертає свої затрати, отримує свої заплановані прибутки і рухається далі.

«Переконані, що максимального результату можна досягати якщо разом з компетенцією бізнесу прийде і його відповідальність, тобто не зробив – плати, зробив – отримуєш чесно, прозоро кошти», - зауважив Дмитро Науменко

Нагадаємо, що реалізація енергосервісних проектів дозволяє значно зменшувати енергоспоживання та витрати на комунальні послуги, створювати комфортні умови перебування у будівлях при цьому не потребує залучення бюджетних коштів.  Оплата енергосервісу здійснюється за рахунок досягнутого скорочення споживання або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів або житлово-комунальних послуг порівняно із споживанням (витратами) за відсутності ЕСКО-заходів



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.