Головна  →  Новини  →  27 травня 2019

Створення ринку електроенергії має передбачати кількамісячний перехідний етап, аби не допустити ризиків припинення електропостачання – КМДА

Створення ринку електроенергії має передбачати кількамісячний перехідний етап, аби не допустити ризиків припинення електропостачання – КМДА

Київ підтримує необхідність запровадження ринку електричної енергії, однак цей революційний для галузі крок має супроводжуватись перехідним етапом. Він дозволить усім учасникам адаптуватись до роботи в нових умовах та ефективно імплементувати основні засади реформування сфери. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«На фоні важливих політичних подій, що мали місце протягом останнього півроку, низка питань, що стосуються життєзабезпечення населених пунктів, на жаль, відійшли на другий план. Тим не менше, у країні триває процес глобального реформування енергетики і запуск ринку електроенергії з 1-го липня поточного року. Безумовно, кроки у напрямі реформування давно назріли в Україні, і проведена колосальна підготовча робота для їх втілення. Тим не менше, як заступник голови КМДА я бачу ті практичні ризики, які сьогодні стосуються виконання нового Закону України «Про ринок електричної енергії». У першу чергу, я говорю про те, що перезавантажити нашу енергетику за новими правилами через місяць ми не готові», – пояснив він.

За його словами, НЕК «Укренерго» не має коректного, а головне – реально працюючого програмного забезпечення, відсутня балансуюча платформа. ТЕЦ у містах на сьогодні не зможуть отримати тимчасову підтримку від держави й опиняться перед загрозою зупинки у розпалі підготовки до нового опалювального сезону. Таким чином, запуск ринку з 1-го липня нестиме реальну загрозу для життєдіяльності країни.

«Я повністю підтримую створення реального ринку електроенергії, як кроку, що наближає нас до європейських стандартів. Однак, як і більшість країн Європи, що пройшли цей шлях, мали набагато більше часу для імплементації таких складних механізмів. Тому треба дослухатись до думки експертів, у тому числі, міжнародних, і дати можливість енергетикам попрацювати в умовах перехідного періоду як мінімум три місяці, а оптимально протягом року», – переконаний Петро Пантелеєв.

Він додав, що 28-го травня комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки розглядатиме відповідний законопроект.

«Звертаюсь до всіх голів фракцій і прошу звернути увагу на проблему, яка може торкнутися кожного українця: необхідно передбачити перехідний етап реалізації норм закону, щоб уникнути будь-яких ризиків для життєзабезпечення країни незалежно від будь-якої політичної ситуації», – резюмував Петро Пантелеєв.

Джерело: Офіційний портал Києва

Перейти до спискуВерсiя для друку