Головна  →  Новини  →  12 липня 2019

Віталій Кличко: «80 відсотків столичних багатоповерхівок потребують ремонту»

Віталій Кличко: «80 відсотків столичних багатоповерхівок потребують ремонту»

Близько 80 відсотків столичних багатоповерхівок потребують ремонту. Орієнтовна вартість оновлення старих будинків – 10 мільярдів гривень. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час круглого столу «Порятунок старого житлового фонду», в якому взяли участь експерти-будівельники, голова ГО «Спілка власників житла України» Олексій Кучеренко, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк.

«У Києві – близько 80 відсотків багатоповерхівок потребують ремонту. Не точкового чи часткового, а комплексного капітального ремонту. Орієнтовна сума необхідних коштів – 10 мільярдів гривень. Це колосальні кошти для міського бюджету», – наголосив Віталій Кличко.

За його словами, нове профільне законодавство, зокрема Закон України «Про житлово-комунальні послуги», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та інші визначають: власниками багатоквартирних будинків є громадяни, і саме вони відповідальні за свою нерухомість, комфорт і безпеку в них.

«Але давайте чесно відповімо: чи готові люди до такої відповідальності? Особливо на фоні відсутності належної інформаційної кампанії, відсутності перехідного періоду, як це було в деяких країнах Європи. Людей, по суті, залишили сам-на-сам із проблемою старої неремонтованої 30-40 років «хрущовки» чи «сталінки». А ремонт будинку – це не тільки фарба для стін у під’їзді. Це – оновлення інженерних мереж, заміна ліфтів, заходи з енергозбереження, інше», – підкреслив мер столиці.

Віталій Кличко заявив, що Київ має найбільш масштабні в Україні програми ремонту та термомодернізації будинків. Майже півтисячі багатоповерхівок вже взяли участь у програмі «70/30».

«Але цих обсягів недостатньо на фоні стрімкого «старіння» будівель. Саме тому, я переконаний, на рівні держави потрібно виробити ефективний механізм реновації житлового фонду. Учасниками якого б стали урядові структури, муніципалітети і будинкові громади, яким ми повинні надати можливості зберегти і відновити своє житло», – зазначив Віталій Кличко.

 

Джерело: Офіційний портал Києва 

Перейти до спискуВерсiя для друку