Головна  →  Новини  →  12 липня 2019

Кожен власник житла знатиме про стан свого будинку завдяки паспортизації житла

Кожен власник житла знатиме про стан свого будинку завдяки паспортизації житла

Майже половина житлових будинків у країні мають незадовільний фізичний стан. І паспортизація таких будинків, визначення їхніх «слабких місць», обсягів коштів на ремонт є дуже важливим моментом. Квартира як об’єкт нерухомості – це наш капітал, вона має свою ринкова вартість, і від того, в якому стані будинок, залежить ринкова вартість нашої квартири. Про це під час засідання круглого столу «Порятунок старого житлового фонду» заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Капітальний ремонт будинку, його технічний стан – це найважливіший аспект в управлінні будинком, від якого дійсно залежить і вартість нерухомості, і безпека. А без достовірної інформації у власників квартир жодного об’єктивного рішення прийняти не можна», – повідомив Петро Пантелеєв.

За його словами, паспортизація у Києві розпочнеться вже цього року. Важливо, щоби це відбувалося з використанням сучасних підходів, а замість купи паперу – зручна електронна платформа з Web-доступом для кожного киянина. Тоді кожен власник паспортизованого житла зможе дізнатись про стан будинку, його специфіку, економічні характеристики, і, зважаючи на це, будинкові громади зможуть приймати певні рішення щодо створення ОСББ, проведення капремонтів будинку, модернізації, енергоефективності. Тобто це базово-інформаційне підґрунтя для кожного будинку, для прийняття подальших важливих рішень.

Петро Пантелеєв додав, що близько 80% столичних багатоповерхівок потребують ремонту. Не латкового чи на окремій ділянці, а комплексного капітального ремонту. Орієнтовна сума необхідних коштів – 10 мільярдів гривень. Це колосальні витрати для міського бюджету. У фінансуванні мають бути поєднані зусилля держави, муніципалітету і будинкової громади, тобто власників квартир, і тільки тоді можливо забезпечити колосальну потребу в ремонтах, яка сьогодні є.

Також заступник голови КМДА зауважив, що на засіданні визначено надзвичайну пріоритетність проблеми стрімко старіючого житлового фонду. Важливо, що базові речі обговорювали присутні на засіданні експерти, які формують суспільну думку, що багато важить для успішного втілення таких змін.

Петро Пантелеєв звернув увагу на таку законодавчу пастку, коли вартість управління будинком є фактично «замороженою», і невідомо, яким чином її коригувати без зборів мешканців. Влада на це впливати не може, а це безпосередньо позначається на технічному стані будинку. Тому на засіданні вирішили створити робочу групу, яка має напрацювати рекомендації до чинного законодавства спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. В результаті це дозволить зробити питання ремонтів житлових будинків пріоритетним у державній політиці України.

Перейти до спискуВерсiя для друку