Головна  →  Новини  →  17 липня 2019

Триває локалізація аварійної ситуації на Мостицькому колекторі

Триває локалізація аварійної ситуації на Мостицькому колекторі

У Подільському районі тривають аварійно-відновлювальні роботи на Мостицькому каналізаційному колекторі глибокого залягання. Про це повідомили у ПрАТ «АК «Київводоканал».

Станом на 17 липня в районі аварії здійснено переключення каналізаційної системи на обвідну трубу діаметром 500 мм. Це дало змогу «висушити» аварійну ділянку колектора для проведення подальших робіт.

Водночас у процесі діагностики було виявлено підземні ґрунтові води, які підтоплюють місце аварії, створюючи небезпеку подальших зсувів та ускладнюючи розкопки. Зараз відпрацьовуються технічні рішення, які дали б змогу зняти цей фактор. Зокрема, розглядається можливість буріння спеціальних свердловин для відкачки ґрунтових вод.

Бригади «Київводоканалу» працюють у дві зміни. Для оперативного контролю ситуації щоденно проходять засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) під головуванням заступника голови КМДА Петра Пантелеєва та голови правління – генерального директора  «Київводоканалу» Дмитра Новицького за участю фахівців підприємства.

Враховуючи складність ситуації, для безпеки киян було вирішено не відновлювати повноцінний рух транспорту. Наразі рух в районі аварії (вул. Мостицька, 9) здійснюється на одній смузі. Підприємство просить киян уникати місця аварії, а водіїв обирати альтернативні маршрути, плануючи свої поїздки.

Мешканці масивів, які обслуговує Мостицький колектор, залишаються із водопостачанням та водовідведенням у повному обсязі.

Як повідомлялося, аварія на колекторі 1975 року будівництва сталася внаслідок дії газової корозії на залізобетонні труби, з яких у радянські часи зводилися каналізаційні мережі. У процесі транспортування стічних вод такою мережею через сірководень, який виділяється зі стоків, із часом йде активна корозія верхньої частини колекторів: бетон стає крихким, сталева арматура іржавіє, труба втрачає міцність і руйнується.

 
Перейти до спискуВерсiя для друку