Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

Київ вбачає необхідність законодавчого врегулювання ряду питань у сфері управління відходами, що сприятимуть залученню інвесторів – Дмитро Науменко

Опубліковано 08 жовтня 2019 року о 17:54
фото

Наявність національної стратегії та національного плану управління відходами дає можливість розпочати роботу з регіональними планами – це перший, важливий крок у формуванні розумної інфраструктури поводження з відходами. І Київ вже активно веде роботу щодо розроблення проекту регіонального Плану управління відходами до 2030 року та разом з тим, київська міська влада вбачає необхідність врегулювання ряду важливих питань на законодавчому рівні, що у першу чергу сприятимуть залученню інвесторів у цю сферу. Про це під час форуму в рамках IV Міжнародної виставки збору, утилізації та переробки муніципальних відходів "Waste Management 2019" повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

«У сфері управління відходами є ряд проблемних питань, які на наш погляд, необхідно вирішувати на законодавчому рівні. Зокрема на сьогодні повноваження місцевої влади завершуються на виборі перевізників побутових відходів, що не влаштовує потенційних інвесторів, які вимагають гарантій щодо постачання певного обсягу відходів протягом фіксованого часу за фіксованою ціною, вони хочуть укладати контракт не з приватним перевізником, а напряму з муніципалітетом», - зазначив Дмитро Науменко.

Також він зауважив, що потенційних інвесторів бентежить відсутність будь-якої прив’язки до курсу валют або іншої розумної автоматичної індексації тарифу.

«Суттєвою перепоною є й те, що на сьогодні лишається не врегульованим статус палива з твердих побутових відходів. На законодавчому рівні такого виду палива не існує, а отже відсутня можливість встановлювати тарифи. Існує необхідність закріпити чіткі екологічні вимоги до процесу енергетичної утилізації відходів з отримання тепла, мова про спалювання при температурі не менше 850 С та мінімум 3-ступеневу систему очистки викидів», - відмітив Дмитро Науменко.   

Крім того, директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури зауважив, що вивезення роздільно зібраної вторинної сировини на сьогодні не оплачується населенням, а отже очевидним є необхідність прийняття Закону про тару та упаковку, що закріпив би розширену відповідальність виробників та обов’язок фінансувати збирання та вивезення вторинної сировини.

«На сьогодні вся вторинна сировина обкладається ПДВ, що робить процес збирання та переробки вторинної сировини ще менш привабливим. Отже зараз існує чимало проблем у сфері управління відходами для вирішення яких потрібно об’єднувати зусилля законодавчих, виконавчих органів влади та муніципалітетів», - підкреслив Дмитро Науменко.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux