Головна  →  Новини  →  6 листопада 2019

Розробка та реалізація регіонального плану управління відходами для Києва є нагальним завданням

Розробка та реалізація регіонального плану управління відходами для Києва є нагальним завданням

На сьогодні ситуація у сфері поводження з побутовими відходами є серйозною екологічною проблемою. З кожним роком кількість відходів зростає, наявні полігони досягають проектних показників щодо обсягів накопичення сміття та є джерелом інтенсивного забруднення повітря та підземних вод. Поряд з тим потужності з перероблення побутових відходів відсутні як у місті Києві, так і в усій Україні. За таких умов розробка та реалізація дієвого регіонального плану управління відходами для Києва є нагальним завданням. Про це під час інформаційно-практичної конференції з питань функціонування та розвитку житлово-комунального господарства в умовах законодавчих змін повідомила начальник відділу санітарного очищення та інженерного захисту території Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Марина Жилка. 

«У Києві процес розроблення регіонального плану управління відходами до 2030 року зараз в активній фазі. Наразі вже проведено тендер, визначено підрядну організацію, яка розроблятиме План управляння відходами в місті Києві до 2030 року, проводяться відповідні дослідження існуючого стану сфери поводження як з побутовими (муніципальними) відходами, так і промисловими, медичними, небезпечними у складі побутових та іншими видами специфічних відходів. Урядом прийнято Національну стратегію та Національний план управління відходами до 2030 року. Києвом вивчено успішний досвід багатьох європейських країн та міст. Зараз досліджується морфологія побутових відходів, їх теплотворна здатність, вивчаються соціально-демографічні показники тощо» - зазначила Марина Жилка.

Вона  наголосила, що велика частина роботи з розробки регіонального плану – це збір вихідних даних та їх аналіз. Саме дослідження займають значну частину роботи у процесі формування регіонального плану, адже дуже важливо, щоб він ґрунтувався на реальних вихідних даних та не мав формального характеру.  

«Ми переконані, що до питань поводження та управління відходами потрібно підходити системно. Для нас принципово важливо, щоб регіональний план був реалістичним і дійсно забезпечив ефективне управління відходами. Тому багато уваги ми приділяємо дослідженням, залучаємо науковців, експертів, співпрацюємо з міжнародними організаціями, у нас є партнери в особі компаній Veolia та SUEZ. Цей план  включатиме комплекс взаємопов’язаних завдань і заходів, узгоджених за строками та ресурсним забезпеченням з усіма задіяними сторонами, він міститиме головні напрями державного регулювання у сфері поводження з відходами, враховуватиме регіональні особливості, європейський досвід та підходи. Планується, що затвердження регіонального плану відбудеться вже у наступному році», - повідомила Марина Жилка.

Перейти до спискуВерсiя для друку