Головна  →  Новини  →  29 листопада 2019

Київ спільно з міжнародними партнерами розпочав роботу над новою схемою теплопостачання столиці – Дмитро Науменко

У столиці розпочали роботу над розробкою нової схеми теплопостачання міста Києва на період до 2030 року, яка міститиме детальний  аналіз всіх джерел теплоенергії. До Схеми буде додана і геоінформаційна система, що передбачає збирання, зберігання, аналіз та візуалізацію даних. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповів директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

«Близько двох тижнів тому ми мали багатосторонню зустріч, на якій обговорили початок масштабної роботи над новою схемою теплопостачання. Це той самий стратегічний документ, який дасть відповідь: як треба розбудовувати систему постачання, де раціонально використовувати альтернативні джерела енергії тощо. Сподіваємося отримати його в наступному році і до 2030 року діяти за цим планом. До Схеми буде додана і геоінформаційна система, що дозволить спостерігати та керувати процесами, які відбуваються в теплоенергетичному комплексі в реальному часі. Наприклад, буде зрозуміло, як при аварії поводить себе решта системи. Це нормальна практика для європейських міст і у нас теж вона працюватиме», - зазначив Дмитро Науменко

Він зауважив, що початку розробки нової схеми теплопостачання передував довгий тендерний процес, всі процедури були дотримані. Фахівці  дуже ретельно працювали з документацією аби максимально врахувати досвід інших міст та країн, рекомендації експертів тощо.

«У Києві одна з найбільш розгалужених систем централізованого теплопостачання в Європі. І вона, з точки зору, екологічності та собівартості теплоенергії оптимальна, іншого шляху для столиці нема. Лишається вирішити проблеми в районах. Багато котелень можна ліквідувати, бо більш доцільним є постачання тепла від ТЕЦ, яка значно дешевше виробляє тепло. Тоді треба лиш модернізувати  мережу і під’єднати до неї будинки. А іноді саму котельню досить зробити енергоефективною, об’єднати три в одну тощо. Всі ці кроки будуть відображені в Схемі теплопостачання. Фахівці, які розроблятимуть схему зроблять необхідні дослідження та висновки», - пояснив Дмитро Науменко.

Перейти до спискуВерсiя для друку