Головна  →  Новини  →  29 листопада 2019

Без змін профільного законодавства Київ матиме системні ризики відключення споживачів від послуг

Без змін профільного законодавства Київ матиме системні ризики відключення споживачів від послуг

Низка поправок, запропонованих міською владою для змін у законодавстві, що регулює відносини у житлово-комунальній сфері, не підтримуються профільним Міністерством, що призводить до відключення будинків-боржників від електроенергії. Про це під час прес-брифінгу повідомила начальник Управління розвитку житлово-комунальної інфраструктури Департаменту житлово-комунальної інфраструктури (КМДА) Віра Радченко.

Згідно із Законом «Про ринок електричної енергії», що вимагає дотримання чітких правил і вчасного розрахунку за використану електроенергію споживачі мають вчасно оплачувати за послуги. Наразі на боржників чекає автоматичне подання на відключення послуги нежитлових приміщень.

«За чинними і недосконалими законами, влада не має права втручатися у ситуацію, а мешканці проблемних будинків мають самі вирішувати глобальні проблеми. Але ми допомагаємо комунікувати споживачам та постачальникам та знайти вихід із ситуації. Надаємо роз’яснення, чому виникають ситуації, коли люди сплачували за послуги, а борги накопичуються», – зауважила Віра Радченко.

Проблема полягає у тому, що збирати оплату з власників квартир і сплачувати за електроживлення можуть тільки юридичні особи, а за прийнятими в останні роки законами відповідальність за контроль за діяльністю цих юридичних осіб (ОСББ або обслуговуючі компанії – жеки) повністю покладено на співвласників будинку. Тобто відповідальність за несплату несуть мешканці. Є група будинків, де мешканці не хочуть створювати ОСББ та обирати обслуговуючу компанію.

За словами Віри Радченко, такий процес з’ясування та повернення мешканцями коштів дуже довгий. І в такому випадну необхідно буде сплатити за поточні спожиті послуги та сплатити борги.

У разі відключення від послуги електропостачання, будинок передається «постачальнику останньої надії» – «Укрінтеренерго», який може обслуговувати будинок лише три місяці. Далі – повне відключення. Сьогодні від електропостачання відключено близько десяти будинків столиці, а саме: нежитлові приміщення, що не змогли розрахуватися за накопичені борги, бо отримавши повідомлення від «постачальника останньої надії», споживач має негайно виконати припис та припинити електропостачання споживача, і згідно із законом, компанія беззаперечно має виконувати заявки на відключення.

За інформацією представника «Київських електромереж» Леоніда Куніна, мова йде про відключення від електроживлення місць загального користування – ліфтів, водяних насосів, коридорів через значні борги, які постали перед постачальниками електроенергії. Постачальники почали передавати в «Київські електромережі» заявки на відключення, які енергетики, згідно з законом, мають виконати.

За його словами, боржниками є 230 будинків, а під реальною загрозою відключення – близько 60 багатоповерхівок у столиці.

Наразі борг столичних будинків перед постачальниками сягнув 50 мільйонів гривень. Загалом фізичні особи (мешканці столиці) мають борг за електрику 120 мільйонів гривень, юридичні особи – 240 мільйонів.

Нагадаємо, що на початку весни заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, провів зустріч із представниками будинків-боржників, які мають ризик припинення послуги електропостачання.

Перейти до спискуВерсiя для друку