Головна  →  Новини  →  27 лютого 2020

Науково-технічна рада Департаменту житлово-комунальної інфраструктури розглянула питання щодо обрання технології та вироблення концепції переробки (утилізації) концентрату на полігоні ТПВ № 5

Науково-технічна рада Департаменту житлово-комунальної інфраструктури розглянула питання щодо обрання технології та вироблення концепції переробки (утилізації) концентрату на полігоні ТПВ № 5

На черговому засіданні Науково-технічної ради Департаменту житлово-комунальної інфраструктури (далі – НТР ДЖКІ) було розглянуто питання щодо обрання технології та вироблення концепції переробки (утилізації) концентрату на полігоні твердих побутових відходів № 5 у с. Підгірці Обухівського району Київської області. Про це повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

«Сьогодні на засіданні НТР ДЖКІ розглянуто дуже важливе питання щодо застосування можливих технологій для знешкодження токсичного концентрату фільтрату, що утворюється на полігоні  при  захороненні твердих побутових відходів внаслідок атмосферних опадів. Зокрема представники ПрАТ «Київспецтранс» та компанії Еncon (USA) презентували технологію випарювання концентрату мембранних установок переробки фільтрату ТПВ, яка застосовується на полігоні міста Філадельфії (США) та дозволяє досягти повного перероблення фільтрату, що утворюється в процесі захоронення ТПВ. Альтернативну пропозицію, а саме технологію термоокислювальної паро-плазмової вихрової конверсії та очистки запропонував представник Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України», - зазначив Дмитро Науменко.

Він зауважив, що представлені на засіданні НТР ДЖКІ пропозиції слушні та будуть додатково досліджуватись аби технологія, яка в подальшому може бути застосована на полігоні ТПВ № 5, дозволила остаточно вирішити проблему утилізації концентрату фільтрату.

«Застосування новітніх технологій утилізації концентрату фільтрату на полігоні ТПВ № 5 – це необхідний крок для подальшої його рекультивації. Ми повинні досягати повної переробки фільтрату, який утворюється на полігоні, з «нульовим» скидом в навколишнє середовище», - сказав Дмитро Науменко.

Він пояснив, що на сьогоднішній день за повідомленням ПАТ «Київспецтранс» в тілі полігону накопичилось біля 1,5 млн. т. фільтрату. Для його перероблення встановлена мембранна установка зворотно осмотичної очистки стічних вод за технологією німецької компанії «Rochem», потужність якої доведена до 550 м3/добу. Очищена вода, що утворюється після мембран відповідає вимогам, відповідно до яких її можна скидати  в навколишнє природне середовище. Однак, суттєвим недоліком зворотно осмотичної технології є утворення ще більш токсичної рідини – концентрату (до 35% від первинного обсягу фільтрату), який накопичується у спеціальних ставках, а по мірі їх наповнення вимушено перекачується на карту полігону, у зв'язку з відсутністю технології переробки концентрату. Така ситуація не дає можливості повністю переробити фільтрат накопичений в тілі полігону та завершити рекультивацію полігону.

«Проблема забезпечення переробки концентрату на полігоні ТПВ №5 є дуже важливою і потребує якомога швидкого її вирішення, тому Департамент житлово-комунальної інфраструктури в установленому порядку підготує пропозиції щодо виділення коштів на проектування технології утилізації концентрату в 2020 році», - повідомив Дмитро Науменко.

Перейти до спискуВерсiя для друку