Головна  →  Новини  →  16 вересня 2020

На БСА за кошти міського та державного бюджетів будують нову насосну станцію першого підйому – Дмитро Науменко

На БСА за кошти міського та державного бюджетів будують нову насосну станцію першого підйому – Дмитро Науменко

За рахунок бюджету міста Києва та державного фонду регіонального розвитку на Бортницькій станції аерації (БСА) будують нову насосну станцію першого підйому, яка збиратиме майже половину каналізаційних стоків столиці для подальшого їх транспортування на очисні споруди першого блоку БСА. Загальна кошторисна вартість цього проекту складає понад 500 млн грн., в  поточному році на його реалізацію спрямовують близько 190 млн грн, частка міста складає понад 70 млн грн. Про це під час інспектування виконання будівельних робіт на БСА повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

«Ми продовжуємо поетапну реконструкцію споруд БСА, один із масштабних проєктів, який реалізується в поточному році – будівництво нової каналізаційної насосної станції першого підйому. Ця станція будується на заміну існуючої, що була побудована в 1963 році та на сьогодні внаслідок довгострокової експлуатації і дії агресивного середовища знаходиться в аварійному стані та працює не на повну потужність», - зазначив Дмитро Науменко.

Він зауважив, що будівництво нової станції дозволить забезпечити стабільну, безпечну подачу стічних вод на очисні споруди І-го блоку БСА та підвищити якість очистки стічних вод.

«Добова продуктивність нової станції буде 600 тис. м3/добу, а за рахунок встановлення сучасного насосного обладнання плануємо підвищити її енергоефективность. Енергоефективні заходи, які впроваджуються при будівництві дозволять зменшити питомі витрати на транспортування каналізаційних стоків приблизно на 30 %», - повідомив Дмитро Науменко.

Директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури повідомив, що на сьогодні виконано майже половину від запланованого на поточний рік об`єму будівельно-монтажних робіт, повне завершення робіт в рамках цього проєкту заплановано на 2021 рік.

«Будівництво нової насосної станції першого підйому – це надзвичайно масштабний проект, реалізація якого триває вже кілька років, повне завершення робіт заплановано на грудень 2021 року. Цей проєкт впроваджується за рахунок бюджету міста Києва та державного фонду регіонального розвитку і не входить до загального проєкту реконструкції БСА, який реалізується завдяки фінансовій підтримці Японського агентства міжнародного співробітництва JICA» - зауважив Дмитро Науменко. 

Довідка: В Києві функціонує єдина станція очищення стічних вод – «БСА», що очищує всі стічні води столиці та прилеглих населених пунктів Київської області (це понад 5 мільйонів мешканців). Станція представляє собою складний комплекс інженерних споруд, обладнання та комунікацій, що займає територію 151 га у Дарницькому районі столиці, існуючі мулові поля займають загальну площу понад 272 га.

Станція будувалася поетапно у міру зростання та будівництва міста Києва в період з 1963 по 1987 роки, тож  на сьогодні технічний стан споруд однозначно вимагає модернізації, застарілі й технологічні процеси, але попри це на сьогодні станція забезпечує якісну очистку стічних вод м. Києва в межах встановлених нормативів.

Детальна інформація про БСА, історію її створення та реконструкцію є на сайті Київводоканалу 

Перейти до спискуВерсiя для друку