КМДА Київська міська державна адміністрація


17 вересня 2020

Київ наполягає на змінах до Закону «Про житлово-комунальні послуги», які б дозволили захистити інтереси споживачів

Київська міська влада наполягає на необхідності внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Відповідний законопроєкт № 2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» найближчими днями має розглядати Верховна Ради України.

Нагадаємо, що Закон України «Про житлово-комунальні послуги», що набув чинності ще у грудні 2017 року і впровадив фундаментальні зміни у відносинах споживачів та виконавців послуг, змінив положення в інших законах і підзаконних актах. У деяких випадках ці зміни зашкодили інтересам споживачів і ускладнили роботу виконавців послуг. Тому закон потребує внесення низки змін, аби уникнути правових колізій і усунути норми, що є нежиттєздатними з точки зору практичного втілення.

Зміни дозволять застосувати менші тарифи на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води. Адже зазначена вартість враховує актуальну ціну газу, яка на 35% менша за ту, що використовувалась для розрахунку тарифів у 2018 році.

Встановлення вузлів комерційного обліку води та теплової енергії необхідно встановлювати коштом інвестиційних виконавців послуг. А не окремим платежем для споживачів.

Без змін до Закону «Про житлово-комунальні послуги» кількість рядків у платіжках для оплати мешканцями збільшується у кілька разів. Наприклад, теплопостачальним організаціям необхідно буде направляти мешканцям дев’ять платежів.

Необхідно встановити відповідальних за стан будинкових мереж та їхнє належне обслуговування. Закон має цю прогалину. Наразі він зобов’язує мешканців обрати управителя будинку. Але замість старої послуги з утримання будинку запроваджена нова – з управління багатоквартирним будинком. У Києві понад 11 тисяч багатоквартирних будинків. За останні три роки випадків, коли мешканці самі обрали управителя, – одиниці. Тому пропонуємо надати право органам місцевого самоврядування провести конкурси там, де мешканці за різних обставин не можуть обрати управителя самостійно.

Офіційний портал Києва



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.