Головна  →  Новини  →  2 лютого 2021

Київ продовжує поетапний процес реконструкції та рекультивації полігону твердих побутових відходів № 5 – Дмитро Науменко

Київ продовжує поетапний процес реконструкції та рекультивації полігону твердих побутових відходів № 5 – Дмитро Науменко

Київ продовжує поетапний процес реконструкції та рекультивації полігону твердих побутових відходів (ТПВ) № 5. В поточному році розпочнеться виконання будівельних робіт за проектом рекультивації першої карти полігону, який вже пройшов державну експертизу та процедуру оцінки впливу на довкілля. Також у 2021 році планується розпочати роботи з проектування двох важливих проектів – рекультивація другої карти полігону та будівництво комплексу переробки концентрату з системою передочистки фільтрату. Про це під час виїзного засідання комісії Київради з питань ЖКГ та ПЕК, яке відбулось на полігоні ТПВ № 5 повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.   

«Полігон ТПВ № 5 був відкритий у 1986‑му році. Це об’єкт критичної інфраструктури, який складається із двох карт складування відходів та допоміжної інфраструктури, а саме дренажної системи, дамб, насосних станцій, водоочисної системи, відстійника фільтрату, системи відкачки біогазу. Захоронення впродовж 35-ти років не перероблених відходів майже повністю вичерпало ресурс полігону і сьогодні для нас головним завданням є якнайшвидше зменшити його негативний вплив на довкілля», - зазначив Дмитро Науменко.

Він зауважив, що складний, багатоетапний процес реконструкції та технічного переоснащення полігону ТПВ № 5 з перспективою подальшого його закриття було розпочато у 2018 році.

«Починаючи з 2018 року ми провели низку заходів аби мінімізувати ризики виникнення аварійних випадків та  забезпечити надійність і міцність споруд полігону. Протягом 2018-2020 років були виконані роботи з будівництва підпірної стінки, укріплення частини дамби другої карти, збудований фільтраційний дренаж, реконструйовані каналізаційно-насосні станції тощо. Також на полігоні відновили роботу системи очищення фільтрату «ROCHEM», яка вже зараз, після того, як в минулому році встановили третій додатковий модуль очистки, здатна очищати 950 кубометрів фільтрату на добу», - повідомив Дмитро Науменко.

Разом з тим директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури наголосив, що місто активно працює у напрямку будівництва сміттєпереробного об’єкту, який стане альтернативою полігону, також у процесі розробки регіональний план управління відходами в місті Києві до 2030 року, що відображатиме всі проблемні аспекти поводження з відходами та дорожню карту для їх вирішення.

«Загалом для забезпечення сталого розвитку галузі управління відходами, як у Києві, так і в Україні в цілому, існує необхідність  прийняття Верховною Радою України рамкового Закону «Про управління відходами» та низки законопроектів, які мають ввести обмеження щодо захоронення побутових відходів на полігонах, сприяти їх безпечному закриттю та рекультивації, стимулювати створення галузі перероблення відходів, як альтернативи захороненню тощо», - зауважив Дмитро Науменко.  

Перейти до спискуВерсiя для друку