Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

Орієнтовно менш, ніж за 3 роки Київ повністю відмовиться від використання хлору для знезараження води – Дмитро Науменко

Опубліковано 26 лютого 2021 року о 10:45
фото

У Києві запроваджено програму «Стоп хлор», яка передбачає поступову відмову від хлору в процесі знезараження питної води та перехід на використання сучасних, безпечних реагентів. Вже 40 % води, що постачається в домівки киян знезаражується за допомогою більш безпечних та екологічних реагентів. Про це за підсумками виїзного засідання профільної комісії Київради з питань ЖКГ та ПЕК, яке відбулось на Дніпровській водопровідній станції, повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

«На сьогодні всі 14 з 14 артезіанських насосних водопровідних станцій переведені на використання гіпохлориту натрію – сучасного безпечного у використанні реагенту, який виробляється прямо на місці застосування зі звичайної кухонної солі, а на Дніпровській водопровідній станції впроваджено технологію знезараження діоксидом хлору», - зазначив Дмитро Науменко.

Він зауважив, що впродовж кількох останніх років на Дніпровській водопровідній станції реалізовано кілька важливих проектів.

«В рамках співпраці зі Світовим банком на Дніпровській водопровідній станції провели реконструкцію насосної станції першого підйому, де  застаріле обладнання замінили  на сучасне та енергоефективне, що дозволило зменшити споживання енергоресурсів приблизно на 25 %. За кошти інвестиційної програми Київводоканалу реконструйовано резервуар чистої води, де зберігають 5 тисяч кубометрів очищеної води для подачі у водопровідну мережу. І головне – збудували один з найбільших у Європі цех з виробництва діоксиду хлору, який тепер використовують для знезараження води замість газ-хлору», - повідомив Дмитро Науменко.

Зі слів директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури знезараження води діоксидом хлору має ряд переваг порівняно використанням газ-хлору. Зокрема це екологічна безпека, краща знезаражувальна дія для річкової води, покращений смак води, відсутність запаху хлору, зменшення витрат на логістику і залежність від поставок рідкого хлору тощо. 

«На черзі модернізація Деснянської водопровідної станції, яка постачає 65 % води киянам і за оптимістичними оцінками менш, ніж за 3 роки Київ повністю відмовиться від використання хлору та перейде на сучасні реагенти для знезараження питної води», - сказав Дмитро Науменко.

Також він наголосив, що Київводоканал завжди чітко контролює якість питної води. Перш, ніж потрапити у будинки вода змішується, очищається і вже тоді подається у київські будинки. Кияни отримують очищену воду, яка відповідає усім нормам ДСанПіНу та є безпечною для споживання. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux