Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

Ми розпочали рекультивацію полігону № 5, щоб перетворити його на екологічно безпечний об’єкт – Петро Пантелеєв

Опубліковано 04 червня 2021 року о 15:05
фото

Міська влада розпочала рекультивацію полігону № 5, який відпрацював близько 35 років, маючи намір його закрити та перетворити на екологічно безпечний об’єкт. Це вперше в України здійснюється рекультивація полігону в таких масштабах та відповідно до європейських практик. Про це під час інспекції робіт на полігоні повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Загальна площа полігону – 65 га. Він складається із двох ділянок – карт полігону. Наразі розпочата рекультивація ділянки № 1, яка виконуватиметься у два етапи: технічний і біологічний. Технічний етап полягає у розробці технологічних і будівельних заходів, рішень і конструкцій щодо влаштування захисних екранів поверхні полігону, підпірної стінки, систем збирання і направлення на очищення фільтрату, відведення поверхневих стічних вод.

Біологічний етап рекультивації передбачає агротехнічні та фітомеліоративні заходи, спрямовані на відновлення порушених земель та включає такі роботи: добір асортименту багаторічних трав, підготування ґрунту, сівбу і догляд за посівами.

Нагадаємо, у 2018 році столиця розпочала процес реконструкції полігону, що є необхідним підготовчим етапом рекультивації, оскільки ідеться про безпечний стан полігону та забезпечення протиаварійних заходів. Відповідно до проекту реконструкції протягом 2018-2020 р.: збудована підпірна стінка (80%), частково укріплена дамба другої карти, збудований фільтраційний дренаж, реконструйовано каналізаційну станцію.

Також у 2015 році міська влада відновила систему переробки фільтрату – «ROCHEM UF – Systeme GmbH» (німецьке виробництво), яка не працювала із 2012 року. При цьому без роботи такого обладнання існував ризик потрапляння накопиченого фільтрату в навколишнє середовище. Адже у тілі полігону утворюється рідина. Зараз потужність системи переробки фільтрату збільшено з 200 до 950 куб. м на добу.

До будівельно-монтажних робіт із реконструкції та рекультивації залучають кращих українських та міжнародних фахівців – обстеження полігону здійснили експерти Федерального міністерства Німеччини із питань довкілля, збереження природи та радіаційної безпеки. Залучають до обговорення і громадськість, зокрема селищні громади, що мають багаторічне сусідство з полігоном.

Довідково.

27 вересня Київрада прийняла рішення № 08/231-3054/ПР про додаткові заходи, спрямовані на вирішення проблемних питань, пов’язаних із експлуатацією полігону ТПВ № 5 у селі Підгірці Обухівського району Київської області, та його закриття. Також до переліку заходів входить будівництво альтернативи полігону – нового сміттєпереробного заводу в місті Києві. На замовлення Київської міської державної адміністрації Федеральне міністерство Німеччини із питань довкілля, збереження природи та радіаційної безпеки виконало обстеження полігону ТПВ № 5 на предмет доцільності його подальшої експлуатації та можливостей рекультивації. Після обстеження експерти зазначили, що рекультивація полігону можлива при вирішенні питання суттєвого зменшення кількості накопиченого на полігоні фільтрату.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux