Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

Початок будівельних робіт в рамках міжурядового проекту з реконструкції БСА очікується в кінці поточного року – Дмитро Науменко

Опубліковано 17 червня 2021 року о 11:02
фото

Наймасштабніший в Україні інфраструктурний проект з реконструкції Бортницької станції аерації (БСА) реалізується в рамках угоди між Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA) та Кабінетом Міністрів України на надання кредиту для реалізації цього проекту. Наразі JICA офіційно погодило звіти з оцінювання Технічної та Фінансової тендерних пропозицій, японська офіційна сторона, також, не має заперечень, а отже, вже наприкінці червня українська сторона має намір розпочати переговори з переможцем тендеру на будівництво і реалізацію робіт за проектом. Відповідно до існуючого графіку реалізації, вихід на будівельний майданчик планується на кінець 2021 року. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

«Загальна сума кредиту 108 млрд японських єнн на умовах 0,1 % річних на термін 40 років, з 10-річним пільговим періодом. При цьому, вартість обладнання та послуг, що будуть купуватись з Японії, має складати не менше ніж 30 % від загальної вартості проекту. Консультантами є японські компанії обрані на конкурсних засадах згідно Правил та процедур JICA, а генпідрядник – юридична особа з японською часткою не менше 50 %+1», - зазначив Дмитро Науменко.

Він зауважив, що згідно умов угоди кредитором є Уряд Японії (міжнародна фінансова установа кредитора – JICA), позичальник по кредиту Кабінет Міністрів України в особі Міністерства фінансів України, субпозичальник/замовник – ПрАТ «АК «Київводоканал». Ні Київська міська рада, ні Київська міська державна адміністрація не є стороною договорів.

«Українська сторона виконала взяті в рамках кредитної угоди зобов’язання ще у 2017 році. Зокрема було підготовлено будівельний майданчик під нове будівництво загальною площею 35 га (5-й пусковий комплекс проекту). Загальний осяг фінансування цих робіт склав понад 165,0 млн грн., у тому числі ≈ 22,0 млн грн. – кошти бюджету міста Києва, 142,7 млн грн. – державний бюджет і майже 590,0 тис грн. – власні кошти ПрАТ «АК «Київводоканал»», - повідомив Дмитро Науменко.

Також директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА інформував, що за рахунок кредитних коштів Японського агентства міжнародного співробітництва JICA фінансуватимуться пускові комплекси 1-4.

«За рахунок кредитних коштів JICA виконуватимуть роботи з технічного переоснащення споруд 2-го та 3-го блоків з метою забезпечення нормативної очистки всього об’єму стічних вод на період будівництва нового 1-го блоку з влаштуванням системи дезодорації повітря від споруд блоків – 1-й пусковий комплекс. Другий пусковий комплекс передбачає будівництво цеху механічного зневоднення осадів стічних вод, третій - будівництво технологічної лінії утилізації осадів стічних вод і останній, четвертий пусковий комплекс – будівництво нового 1-го блоку», - зазначив Дмитро Науменко.

Разом з тим, він відмітив, що безпосереднє виділення коштів на будівельні роботи буде здійснюватися уповноваженим японським банком лише після підписання контракту із японською генпідрядною організацією. Місце проведення розрахунків - територія Японії.

Реконструкція відбуватиметься  за планом та під постійним контролем JICA, японських фахівців, Кабінету Міністрів України, міської влади, керівництва ПрАТ «АК «Київводоканал».

Нагадаємо, що робота з пошуку джерел фінансування на реконструкцію БСА розпочалася на рівні держави та міжнародних фінансових інститутів ще у 2012 році, у  2015 році було підписано Договір (у формі обміну нотами), яким було підтверджено домовленість, що була досягнута представниками Уряду Японії та Уряду України щодо японського кредиту, який буде надаватися з метою підтримки економічної стабілізації та зусиль розвитку України. Далі була проведена колосальна робота аби цей масштабний проект був реалізований. Детальна хронологія того, як все відбувалось є на сайті Київводоканалу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux