Головна  →  Новини  →  3 вересня 2021

Підписання кредитної угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку на ТЕЦ-6

Підписання кредитної угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку на ТЕЦ-6

Місто спрямує 140 мільйонів євро кредитних коштів на модернізацію теплоенергетичного комплексу столиці. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час підписання кредитної угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку і договору гарантій.

За словами мера, цей проект дозволить впровадити сучасні технології в оновлення системи централізованого теплопостачання Києва, яка входить до трійки найбільших у Європі.

«Втілення програми допоможе підвищити енергоефективність та знизити споживання енергоресурсів – природного газу, електроенергії та води. Але головне – впровадження масштабних проектів модернізації дозволить поліпшити якість і надійність послуг для киян», – наголосив Віталій Кличко.

Так, у рамках проекту, зокрема, передбачено встановлення на ТЕЦ-6 нових когенераційних установок, які за обсягами викидів в атмосферу відповідатимуть європейським стандартам. Буде здійснена реконструкція неефективних котелень, що також дозволить знизити викиди парникових газів. Проект повністю відповідає політиці ЄС та заявленим кліматичним цілям України.

На ТЕЦ-5 планують встановити конденсаційний економайзер, що використовуватиме залишкову енергію димових газів (скидне тепло) для забезпечення опаленням столичних будинків.

Також проект передбачає встановлення нової системи моніторингу та диспетчеризації (SCADA). Це єдина система контролю та збору даних, яка в режимі реального часу аналізуватиме та контролюватиме роботу усього енергокомплексу та відстежуватиме його виробничі показники.

«Я дуже задоволений нашою співпрацею з містом Києвом. Особливо – в рамках втілення проектів з модернізації інфраструктури. Я, як інженер за фахом, розумію, що одночасно модернізувати такий великий енергетичний комплекс, який за потужністю є третім в Європі, – практично неможливо. Але я впевнений, що втілення проекту значно покращить якість надання послуг. Ми також будемо продовжувати нашу подальшу співпрацю в рамках інших проектів. Це і «Зелене місто», завдяки якому місто закуповує новий громадський транспорт, і готові допомагати в будівництві метро на Троєщину», – заявив директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

У грудні 2018 року Київ підписав Меморандум з ЄБРР, Міжнародною фінансовою корпорацією та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) про співробітництво. Це дало можливості для втілення важливих інфраструктурних проектів у столиці в галузях енергетики та транспорту. І стало початком міжнародної співпраці з масштабної модернізації теплової інфраструктури Києва.

«У 2018 році ми повернули теплоенергетичний комплекс Києва в управління міста. Це понад 2,7 тис. км тепломереж, дві потужних ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, сміттєспалювальний завод «Енергія, а також майже 200 станцій теплопостачання і котелень. Стан теплового господарства, яке ми отримали і яке багато років перебувало в управлінні приватної компанії, – критичний. Це підтверджують висновки аудиту, який проводили міжнародні фахівці. Близько 80 відсотків тепломереж знаходяться в аварійному стані, більшість обладнання потребує заміни», – зазначив Віталій Кличко.

Він повідомив, що після повернення теплогосподарства в управління громади в місті вже замінили 270 км аварійних тепломереж, виконали капітальні ремонти енергоблоків на ТЕЦ. Розпочали технічне переоснащення сміттєспалювального заводу «Енергія», де сьогодні встановлюють систему хімічного очищення. Загальний обсяг інвестицій міста та коштів підприємства в модернізацію сягнув понад 1,5 млрд грн.

«Важливо, що в проекти модернізації системи теплопостачання ми інвестуємо не тільки кошти бюджету, а й залучаємо кошти міжнародних фінансових компаній. Ми орієнтуємось на сучасні тенденції – енергоефективність, екологічність та високий рівень клієнтоорієнтованості. Дякую представникам ЄБРР, USAID, нашим шведським партнерам за співпрацю та допомогу у втіленні таких важливих проектів», – наголосив Віталій Кличко.

Перейти до спискуВерсiя для друку