Головна  →  Новини  →  4 травня 2016

Понад 70 київських будинків подали заявки для отримання муніципальних грантів на енергозбереження

Понад 70 заявок вже подані на конкурс кращого проекту з енергозбереження у будинках ОСББ та ЖБК. Загалом вартість робіт склала понад 40 млн грн, тому міська адміністрація ініціювала процес збільшення обсягу коштів на їх виконання. Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

Конкурс передбачає, що будинки-переможці отримають гранти від міської влади, яка оплачує 70% вартості робіт з енергозбереження, а інші 30% збирають мешканці багатоповерхівки. 

«За місяць ми отримали 73 заявки на участь у конкурсі на кращий проект з енергозбереження від будинків ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) та ЖБК (житлово-будівельних кооперативів). В основному люди звертаються із проектами, які включають заміну вікон та дверей, заміну освітлення на енергозберігаюче, утеплення фасаду, модернізацію будинкових мереж, реконструкцію теплових пунктів тощо. Приймаючи рішення щодо переможців конкурсу, комісія, в першу чергу, оцінюватиме ефективність енергозберігаючих заходів, тобто, наскільки економнішим у плані споживання світла й тепла стане будинок. Головне, що в результаті виграють самі люди, які після цього сплачуватимуть значно менше за комунальні послуги», – пояснив Петро Пантелеєв.

За його словами, минулого року конкурс цілком виправдав себе, адже мешканці 13 будинків отримали від міста кошти (місто покрило понад 5 млн грн витрат на енергозбереження), при цьому середня економія склала близько 30%.

«Цього року ажіотаж значно більший і ще на старті конкурсу ми збільшили суму грантів до 20 млн грн. Однак вже зараз розуміємо, що цих коштів буде недостатньо, тому плануємо збільшувати суму», – заявив заступник голови КМДА.

Він також звернув увагу на те, що місто паралельно розробляє порядок проведення аналогічного конкурсу для будинків, де немає ЖБК та ще не створені ОСББ та ЖБК, аби усі мали рівні можливості здійснити енергозберігаючі заходи в будинку.

Перейти до спискуВерсiя для друку