КМДА Київська міська державна адміністрація


18 червня 2014

ІНФОРМАЦІЯ щодо повірки квартирних приладів обліку води

 Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» засоби вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вони пройшли повірку або державну метрологічну атестацію.

Засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці через міжповірочні інтервали, порядок встановлення яких визначається нормативно-правовим актом центрального органу  виконавчої влади у сфері метрології. Для квартирних засобів обліку води міжповірочний інтервал становить 3 або 4 роки, залежно від типу лічильника, про що зазначається у паспорті на прилад обліку води.

Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630, визначено що періодична повірка засобів обліку води проводиться у строк, що не перевищує одного місяця. За цей час споживач оплачує відповідні послуги з централізованого постачання холодної та гарячої води згідно із середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці. В подальшому, якщо повірка квартирних приладів обліку не проведена,  нарахування плати споживачам за послуги з водопостачання буде здійснюватися за показаннями будинкових приладів обліку або за нормами споживання (у разі відсутності будинкових приладів обліку).

Зважаючи на те, що вартість проведення періодичної повірки не враховується при нарахуванні плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, а також не входить до тарифу на послуги з водопостачання, у виконавця  та виробника житлово-комунальних послуг відсутні кошти на здійснення таких робіт.

Згідно з роз’ясненням Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, питання періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів обліку води, що є власністю фізичних осіб, має вирішуватися з  урахуванням вимог Цивільного кодексу України, а саме власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить.

Отже, проведення повірки лічильників, у яких закінчується термін міжповірочного інтервалу, є необхідним. Зазначене пов’язане з тим, що неповірені квартирні прилади обліку можуть недостовірно відображати обсяги спожитих комунальних послуг. Тому, починаючи з 2013 року в місті Києві житлово-експлуатаційними організаціями розпочато роз’яснювальну роботу (шляхом розміщення відповідної інформації в рахунках на сплату житлово-комунальних послуг, на дошках оголошень тощо) з населенням щодо умов, згідно яких можливе застосування показань квартирних приладів обліку.

Для отримання більш детальної інформації щодо організацій, які виконують зазначені роботи, мешканці можуть звертатися до обслуговуючої їх будинок житлово-експлуатаційної організації.

 

Перелік організацій,

які здійснюють повірку приладів обліку холодної  та гарячої води у місті Києві:

  1. ДП «Укрметртестстандарт» тел. 526-53-89 або 331-39-76;
  2. ТОВ ВКП «УкрСервісМонтаж» - тел. 468-68-62; 468-98-96; 413-95-56; 413-97-60;
  3. ТОВ «Енбра» тел. 360-37-44;
  4. ПО «Водозабезпечення» тел. 547-37-04;
  5. ТОВ «Водоканал-сервіс» тел. 277-21-78;
  6. ПАТ «АК «Київводоканал» тел. 515-65-08.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.