Головна  →  Новини  →  11 жовтня 2017

Віталій Кличко: «Запуск системи для подачі тепла у житлові будинки розпочнемо 16 жовтня»

Віталій Кличко: «Запуск системи для подачі тепла у житлові будинки розпочнемо 16 жовтня»

Запустити систему опалення для подачі тепла в будинки киян планують із наступного понеділка, 16 жовтня. Про це мер столиці Віталій Кличко заявив під час інспекції житлового будинку на просп. Героїв Сталінграда, де запровадили енергоефективні заходи за муніципальною програмою «70/30%».

«Ми розпочинаємо вмикати опалення, коли середньодобова температура на вулиці опускається нижче 8 градусів тепла. Зараз температура вища, тим не менше думки киян розділилися: частина просить увімкнути опалення, інші кажуть, що варто почекати і таким чином зекономити кошти, – зазначив Віталій Кличко. – Зараз школи, лікарні та дитсадки підключаються за їхніми заявками. А з наступного понеділка ми запускаємо систему опалення для подачі тепла у житлові будинки міста. Технологічно потрібно 7-10 днів, щоб система повністю запустилася і ефективно працювала», – сказав мер. 

Під час інспекції Віталій Кличко оглянув, як здійснили термомодернізацію в одному з будинків на просп. Героїв Сталінграда. За словами голови місцевого ОСББ Дениса Кукси, у будинку утеплили фасади, замінили освітлення, а також реконструювали індивідуальний теплопункт, де ще у березні встановили автоматичне погодорегулююче обладнання на загальну суму в 2,8 млн грн, із яких 1,7 млн грн – це допомога з бюджету міста.

«На вулиці встановлений датчик повітря, який знімає показники температури на вулиці. Ці дані оброблює процесор і визначає, якою має бути температура теплоносія. Це повністю автоматична система, яка працює без участі людини. Цього року в березні ми зекономили 35% на опаленні, тариф вийшов 8,61 грн/Гкал», – зазначив Денис Кукса.

Вартість встановлення системи обійшлась у 105 тис. грн, які уже в листопаді окупляться, адже тільки за березень будинок зекономив майже половину суми.

За словами Віталія Кличка, муніципальна програма співфінансування термомодернізації та капітальних ремонтів «70/30» успішно працює уже третій рік поспіль. Участь у ній за цей час взяли 213 будинків.

«У 2015 програму втілили 16 будинків, у минулому році – 62 будинки, у 2017 – вже 135 будинків.  Динаміка збільшення учасників цієї програми очевидна. Це, в першу чергу, свідчить про затребуваність такої програми серед киян та довіру до міської ініціативи», – зазначив Віталій Кличко.  

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв наголосив, що цього року вперше програма запрацювала не тільки для будинків під управлінням ОСББ, а й звичайних житлових будинків.

«Їх поки кілька, але у наступні роки ми збільшуватимемо їхню кількість», – наголосив Петро Пантелеєв.

За словами Віталія Кличка, цього року в бюджеті столиці на заходи програми «70/30» закладено 115 млн грн, а мешканці інвестували в співфінансування понад 55 млн грн.

Коментуючи журналістам підготовку до опалювального сезону, Віталій Кличко зазначив, що звернувся до Уряду з тим, аби було знижено ціну на газ для дитсадків, шкіл та лікарень. Сьогодні для бюджетних організацій ціна природного газу складає 7,9 тис. грн за 1 тис. кубометрів. У той же час, в тарифі на виробництво теплової енергії ціна природного газу складає 4,94 тис. грн за 1 тис. кубометрів.

«Виникає фінансова різниця вартості природного газу, для якої не передбачене джерело погашення. Це спричинить виникнення додаткових боргів теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ міста Києва та поставить під загрозу стабільне й безпечне проходження опалювального сезону. Міська влада Києва не може допустити, аби в нинішній ситуації заручниками різниці в тарифах стали 514 дитсадків, 483 школи, 150 лікарень та низка установ соціального захисту. Київ наполягає на тому, аби на рівні Кабінету Міністрів України була ініційована нарада, на якій буде невідкладно вирішене це питання», – йдеться в зверненні мера столиці.

Перейти до спискуВерсiя для друку