Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

ОСББ "Оберіг на Позняках" започатковує практику розподільного обліку комунальних послуг

Опубліковано 29 січня 2018 року о 12:28
фото

Співвласники будинку № 16 на проспекті Бажана у Дарницькому районі, де створено ОСББ «Оберіг на Позняках», самостійно розробили методику розподільного обліку комунальних послуг для власного будинку, затвердили її на загальних зборах співвласників, погодили з теплопостачальною організацією і, як стало відомо зі слів голови правління ОСББ Валерія Нікітченко, вже офіційно отримали згоду  цієї компанії на забезпечення такого обліку. Запровадження роздільного обліку передбачає встановлення приладів-розподілювачів тепла, які використовуються для визначення частки споживання теплової енергії окремим опалювальним приладом, що дозволить кожному співвласнику регулюючи тепло у власній квартирі, впливати на розмір плати за послугу теплопостачання і відповідно отримувати справедливий облік фактично спожитого тепла.

В поточному році проект модернізації системи опалення у будинку № 16 на проспекті Бажана, який передбачає ряд новаційних заходів, у тому числі встановлення розподілювачів теплової енергії на всіх джерелах тепла у цьому будинку, є учасником міського конкурсу проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва, в яких створено ОСББ. Тобто реалізувати зазначений проект заплановано на умовах співфінансування «70/30», де 70 % вартості робіт – кошти міського бюджету, а 30 % - кошти співвласників.

«Важливо розуміти, що максимального економічного ефекту можна досягти за умови комплексного впровадження енергоефективних заходів і справжня економія неможлива без ведення обліку комунальних послуг. На сьогодні у Києві рівень оснащення загальнобудинковими приладами обліку житлових будинків, які мають централізоване опалення (з урахуванням будинків, у яких відсутня технічна можливість на монтаж вузлів обліку) складає 97,2 %, роботи у цьому напрямку продовжуються. Поряд з тим, Київ рухається у напрямку забезпечення максимально справедливого обліку комунальних послуг. Досягти такого результату можливо саме завдяки розподільному обліку. Надзвичайно приємно, що активні співвласники будинку № 16 на проспекті Бажана, на скільки нам відомо, першими в Україні зробили крок до розподільного обліку тепла», - зазначив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

Загалом будинок на проспекті Бажана, 16 можна назвати лідером у впровадженні енергоефективних заходів. Нагадаємо, що ОСББ «Оберіг на Позняках» отримав найбільший в Україні кредит на втілення енергоефективних заходів, вже третій рік поспіль бере участь у міській програмі співфінансування «70/30». Перш за все співвласники цього будинку прийняли рішення замінити в місцях загального користування вікна й двері, освітлення – на енергозберігаюче, утеплити фасад. Будинок великий – на 420 квартир, тому загальна вартість робіт у 2017 році тут була рекордною – 31,3  млн грн (21,6 млн – частка міста, ще 9,7 млн  – частка, зібрана мешканцями-членами ОСББ).

Як зазначив голова правління цього ОСББ Валерій Нікітченко, після здійснення комплексу всіх запланованих енергозберігаючих заходів очікується економія на оплаті комунальних послуг близько 70%.

«У Києві енергозбереження залишається пріоритетним напрямком розвитку галузі житлово-комунального господарства і ми закликаємо киян брати приклад зі співвласників будинку № 16 на просп. Бажана. Варто пам’ятати, що немає нічого неможливого. Ваш будинок – Ваша спільна власність і яким йому бути вирішують саме співвласники Вашого будинку. Місто і надалі сприятиме співвласникам у впровадженні необхідних заходів, які дозволяють зробити будинки енергоефективними та комфортними для проживання», - звернувся до киян Дмитро Науменко.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux