КМДА Київська міська державна адміністрація


6 квітня 2018

Протягом 2017 року в Києві створено 122 ОСББ – Олександр Малихін

Протягом 2017 року в Києві створено 122 ОСББ – Олександр Малихін

Протягом 2017 року в Києві створено 122 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), це досить хороший  показник, який вказує на те, що кияни поступово усвідомлюють необхідність ставати ефективними власниками житла. Загалом на сьогодні у Києві налічується 1224 ОСББ. Про це повідомив заступник директора Департаменту – начальник управління житлово-комунальної політики Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Олександр Малихін.

«Створення у багатоквартирному будинку ОСББ має багато переваг, перш за все це дає можливість співвласникам контролювати витрати на утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території, спрощує процес участі у міських та державних програмах співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках та поліпшувати комфорт проживання у власному будинку. Проте ОСББ – це не панацея від усіх проблем, це швидше перший крок до позитивних змін. За нинішніх умов співвласники отримали право обирати декілька форм управління будинком та поряд з тим кожен будинок індивідуальний, має свої особливості, тому і підхід до управління будинками індивідуальний», – пояснив Олександр Малихін.

Він нагадав, що на законодавчому рівні визначено, що власники житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками спільного майна і управління багатоквартирним будинком зобов’язані здійснювати саме його співвласники, не залежно від того створено в будинку об’єднання чи ні, а в червні поточного року буде введений в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги», прийнятий Верховною Радою України в листопаді минулого року, який вносить суттєві зміни загалом в систему ринкових відносин у сфері житлово-комунальних послуг та зокрема зобов’язує співвласників визначитись з моделлю управління власним будинком.

«Не зважаючи на суттєві законодавчі зміни на сьогодні у Києві більша частина багатоповерхових будинків (близько 73 %) все ще обслуговується комунальними керуючими компаніями. Очевидно, що це пов’язано з тим, що процес управління багатоквартирними будинками складний, містить в собі багато юридичних, економічних та інших практичних аспектів, що лякає співвласників, крім того у суспільстві побутує багато міфів щодо управління багатоповерхівками, тому часто навіть створивши ОСББ співвласники не завжди переходять на самообслуговування, є випадки, коли залишають будинок на обслуговуванні комунального підприємства або наймають управителя, на сьогодні у Києві налічується 691 таке об’єднання», - зазначив Олександр Малихін.

Разом з тим, він наголосив, що шлях до формування свідомого власника, який готовий самостійно управляти своїм майном – це поступовий, багаторівневий процес, він не може відбутися водночас, тому міська влада значну увагу приділяє процесу проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, створюючи сприятливі умови для подолання інформаційного бар’єру на шляху до ефективного управління житловим фондом.

Важливим завданням на сьогодні на міському рівні визначено навчити киян приймати спільні рішення, адже організація та проведення загальних зборів –  дуже не простий процес, тут присутній людський фактор, низький рівень поінформованості та довіри людей один до одного тощо, тому керівництво Департаменту житлово-комунальної інфраструктури, у тому числі і за участі профільного заступника голови КМДА особисто періодично практикують участь у загальних зборах співвласників, де ще не створено ОСББ та не обрано управляючої компанії, аби надавати необхідні роз’яснення киянам та спонукати їх вчитися самостійно приймати рішення щодо управління власними житловими будинками та на які потреби краще використовувати кошти, сплачені ними за відповідні послуги.

«Сьогодні ми робимо все аби побудувати конструктивну взаємодію з киянами задля формування якісної системи управління багатоквартирними будинками, адже бажаного результату можливо досягти за умови налагодження партнерських відносин між міською владою та громадою. У цьому напрямку ми вже маємо суттєві досягнення», - каже Олександр Малихін

Зокрема він зазначає, що ще у 2014 році Київська міська рада прийняла рішення «Про  уповноважену особу багатоквартирного будинку з питань житлово-комунального господарства», згідно якого співвласники багатоквартирного будинку на загальних зборах обирають уповноважену особу, яка представляє інтереси та права мешканців будинку, пов'язані з наданням та споживанням житлово-комунальних послуг, в усіх підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності. Міська влада конструктивно взаємодіє з такими особами, що дозволяє оперативно вирішувати проблемні питання та доносити до співвласників важливу інформацію щодо управління їх житлом. На сьогодні видано 328 посвідчень уповноваженої особи.  

З метою підвищення та покращення сфери обслуговування споживачів у отриманні консультацій та інформації з усіх питань житлово-комунального господарства в місті Києві у 2015 році створено комунальний концерн «Центр комунального сервісу».

Основною метою діяльності Концерну є відкриття та організація роботи сервісних центрів для обслуговування споживачів з усіх питань надання ЖКП. На сьогодні сервісні центри Концерну працюють по всьому місту Києву та налічують 53 точки прийому.

За два роки в Концерні прийнято більше 3 млн. споживачів, яким надано консультації з питань ЖКГ, зокрема у 2017 році прийнято більше 1-го мільйона споживачів.

Також на базі Концерну функціонує Центр навчання ефективним комунікаціям «Платформа комфорту» - це команда фахівців, які працюють в сфері надання правової допомоги мешканцям міста з питань житлово-комунального господарства та перш за все щодо ефективного управління житловим фондом. У 2017 у навчальному центрі проведено 112 семінарів та лекцій, під час яких  досвід отримали 2038 осіб.

«Ми закликаємо киян бути свідомими власниками житлових будинків,  запрошуємо до співпраці, міська влада відкрита до діалогу, прагнемо активно взаємодіяти з громадою аби спільно створювати комфортні умови проживання у столиці», - підкреслив Олександр Малихін 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.