КМДА Київська міська державна адміністрація


5 грудня 2018

«Київтеплоенерго» може стати інвестиційно привабливим підприємством уже в найближчій перспективі за умови виконання плану трансформації – міжнародні експерти

Концепція трансформації комунального підприємства «Київтеплоенерго» має на меті перетворити його на стабільне та інвестиційно привабливе, з орієнтиром на покращення якості послуг. Основними пріоритетами у найближчій перспективі для підприємства є робота винятково на принципах клієнтоорієнтованості, модернізація мереж та генеруючого обладнання, підвищення власної енергоефективності, удосконалення системи управління.

Про це сьогодні ішлося під час зустрічі керівництва Київської міської державної адміністрації на чолі з міським головою Віталієм Кличком та представників Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Європейського банку реконструкції та розвитку, Групи світового банку, а також інших міжнародних партнерів.

Говорячи про трансформацію «Київтеплоенерго», Фархад Гауссі, Голова офісу економічного розвитку USAID в Україні, зауважив, що досягнення зазначених цілей, безумовно, вимагає залучення додаткових ресурсів. Мається на увазі як бачення і досвід міжнародних партнерів, так і додаткове фінансування для проведення технічних заходів.

Старший науковий співробітник Північно-західної тихоокеанської національної лабораторії Міністерства енергетики США Мередидд Еванс зазначила, що для більш ефективного управління та модернізації активів необхідні додаткові ресурси.

«У середньостроковому періоді, за нашими попередніми оцінками, необхідно залучити близько 100 млн дол. Це дало би можливість системі розпочати процес оновлення. Серед пріоритетів – ремонт теплових мереж та генерації, контроль споживання, дієва система управління, якісне програмне забезпечення, діагностика тощо», – зауважила Мередидд Еванс. За її словами, у довгостроковій перспективі підприємство може залучати більш масштабне фінансування.

«Орієнтовна потреба для комплексного оновлення системи теплопостачання в українській столиці складає близько 1 млрд дол. Для отримання такої суми необхідна прозорість у діяльності підприємства, підготовлений план розвитку системи, заходи зниження затрат та аварійності, а також зосередженість на покупцеві», – зазначила співробітник лабораторії.

Учасники зустрічі, у тому числі «Київтеплоенерго», КМДА, USAID, ЄБРР та Група світового банку, висловили намір укласти Меморандум про взаєморозуміння, який міститиме виклад загального напрямку майбутнього розвитку «Київтеплоенерго», передбачатиме інвестиції у мережу централізованого теплопостачання, оптимізацію управління підприємством, створення незалежної Наглядової ради та підвищення прозорості діяльності підприємства. Міський голова Віталій Кличко наголосив на готовності КМДА активно працювати у напрямі реалізації цього спільного бачення.

 

Джерело: Офіційний портал Києва



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.