Головна  →  Новини  →  21 січня 2019

Поняття «тариф за обслуговування будинків» перестало існувати, є плата за договором – Петро Пантелеєв

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», що був прийнятий більше року тому, поняття «тариф на утримання будинків» перестав існувати. Відтепер введено плату за надані послуги, яка зазначаються в договорі між мешканцями будинку і виконавцем послуг. Про це в коментарі одному з українських видань повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За його словами, існуючі договори з обслуговуючими компаніями діють, доки не будуть укладені відповідні договори на послугу з управління багатоквартирним будинком.

«Ціна послуг з утримання будинків і прибудинкових територій становить 5-6 гривень за один квадратний метр і множиться на площу квартири. Ця ціна враховує необхідні витрати компаній, і вона істотно нижче в порівнянні з більшістю цін комерційних підприємств. Сьогодні комунальні підприємства не є монополістами на ринку. Якщо говорити про площу обслуговування житла, то близько 50% – під опікою комерційних компаній», – пояснив він.

На запитання про якість роботи заступник голови КМДА зауважив, що рівень сервісу залежить від грамотного менеджменту і професіоналізму людей, а не від форми власності підприємства.

«У будь-якій сфері є як негативні, так і позитивні приклади. Але головне, що сьогодні у людей є вибір: зібравшись і прийнявши рішення на рівні багатоквартирного будинку, мешканці можуть вибрати нову керуючу компанію, якщо робота нинішньої не влаштовує. Люди можуть вибрати перелік послуг, які повинні входити в квартплату. Але цей процес, на мій погляд, не повинен бути примусовим або проходити в умовах якихось дедлайнів, – сказав Петро Пантелеєв. – Мене мешканці часто запитують: якщо ми не оберемо керуючу компанію, то нас перестануть обслуговувати? Я завжди відповідаю, що ніхто припиняти обслуговування будинків не буде: комунальні підприємства продовжують працювати за відповідну об’єктивну ціну. Але і нав’язувати послуги комунальних підприємств теж ніхто не збирається – у мешканців є вибір».

 
 
 
Перейти до спискуВерсiя для друку