КМДА Київська міська державна адміністрація


7 лютого 2019

Енергетики з усієї України зібралися на київській ТЕЦ-5 аби обговорити перспективи роботи в умовах нового ринку електроенергії

Енергетики з усієї України зібралися на київській ТЕЦ-5 аби обговорити перспективи роботи в умовах нового ринку електроенергії

6 лютого на столичній ТЕЦ-5 КП «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО» пройшов семінар на тему «Робота ТЕЦ в умовах нового ринку електроенергії». Зустріч відбулася за ініціативи Асоціації «Укртеплоелектроцентраль», а відвідали її представники НКРЕКП, Міненерговугілля, НЕК «Укренерго», ДП «Енергоринок» та ТЕЦ з усієї України.

Як відомо з 1 липня 2019 року в Україні повноцінно стартує роздрібний ринок електроенергії. Реформа відкриває перед ТЕЦ нові можливості – не лише генерувати енергію, а й постачати її кінцевим споживачам. Тож під час зустрічі учасники обговорювали що необхідно зробити українським теплоелектроцентралям, щоб стати повноцінними членами ринку електроенергії та як працюватимуть ТЕЦ в умовах нового ринку.

Щоб стати повноправним і конкурентоспроможним членом енергоринку, ТЕЦ необхідні структурні зміни та комплексна реконструкція і модернізація обладнання станцій. Це тривалий процес, який до того ж потребує чималих інвестицій.

Під час зустрічі учасники обговорювали можливості залучення державних та іноземних інвестицій, умови отримання тимчасової підтримки програм модернізації, які наразі розробляє кожна ТЕЦ. Реалізація цих проектів дуже важлива, адже вони допоможуть оптимізувати роботу устаткування, збільшити виробничу потужність ТЕЦ та знизити собівартість виробництва енергії. Це дозволить забезпечити ТЕЦ більш привабливу ціну на електроенергію для кінцевого споживача і створити дійсно прозорий та конкурентний ринок електроенергії.

Крім того учасники дискутували про перспективу участі ТЕЦ в роботі балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг. Обговорювали нові можливості купівлі-продажу електричної енергії на сегментах нового та внутрішньодобового ринків, на ринку «на добу на перед».

Нагадаємо, що нещодавно КП «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО» отримало ліцензію на постачання електричної енергії. Наразі ця послуга знаходиться лише в процесі розробки. Про початок постачання електроенергії КП «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО» та початок укладання відповідних договорів з підприємством споживачів ми додатково проінформуємо.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.